38,1137$% 0.18
42,0543€% -0.85
49,3487£% -1.65
3.709,46%-2,27
3.038,10%-2,43
9.379,83%-1,10
Hissedarlar malın kullanımı konusunda anlaşamazlarsa her iki ortaklıkta da mahkemeden malın kullanılmasının düzenlenmesini isteyebilirler. Örneğin hisseli bir arsanın kullanımını girişi engelleyerek diğer paydaşın kullanmasını engelleme durumunda mahkemeden kullanım şartlarını düzenlemesi istenebilir.
Bütün bu anlatılanlar ışığında bir malın mülkiyetini ortak olarak kullanmak birçok problemi beraberinde getirmektedir. Bu anlamda ortaklığın giderilmesi davası yoluna gidilerek bu ortaklığın sonlandırılması gereklidir. Burada da dikkat edilmesi gereken konu paydaşın kullandığı kısımda oluşturduğu ev, ağaç gibi muhdesatların durumudur. Paydaşlardan bazıları taşınmazı hiç kullanmıyor, bazıları ise ev yapmış veya ağaç dikmiş olabilir. Muhdesat sahibi olanın ortaklığın giderilmesi davasında muhdesat iddiasında bulunması gereklidir. Bu iddianın diğer paydaşlarca kabul edilmemesi durumunda da muhdesat aidiyeti davası açar ve ortaklığın giderilmesi davası da bu davanın sonucunu bekler. Burada dikkat edilmesi gereken husus Mahkemeler diğer hissedarlara tebligat çıkardığında muhdesat iddiaları açıkça kabul edilmediği takdirde reddedilmiş sayılmakta ve muhdesatın aidiyeti davası açılmaktadır. Eğer diğer paydaşların taşınmaz üzerinde muhdesatı ve bu konuda iddiası varsa bu iddianın kabul edildiğini yazılı olarak mahkemeye bildirmek gereklidir. Aksi durumda mahkeme masrafları ile karşı karşıya kalınabilir. Muhdesatın Aidiyeti ispatlanırsa Bilirkişi Raporu ile oran olarak muhdesatın taşınmaza katkısı ispatlanır ve o orandaki bedel satışta muhdesat sahibine ödenir.
Ortaklığın giderilmesi davasında ortaklık ya aynen taksim ya da malın mahkemece satılıp bedelinin paylaşılması suretiyle olmaktadır. Aynen bölünerek paylaşma durumunda mahkemece teknik bilirkişiye ifraz projesi düzenletilerek taksimin nasıl olacağı belirlenir. Bu projeye göre taşınmaz Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde ise ilgili belediyeden, belediye sınırları dışında ise İl Özel İdare Kurulu’ndan taksimin mümkün olup olmadığı sorulur. Taksim mümkün değilse satış ile ortaklık giderilir. Özellikle çok sayıda gayrimenkul ve bağımsız bölüm varsa aynen taksim denenebilecek bir yoldur.
Şunu belirtmek isterim ki diğer paydaşa kullanımdan men ve ecrimisil davası açılmasının birtakım riskleri olup ortaklığın giderilmesi davası daha makul bir yoldur.
OLUP GiDEEE… :)