38,0113$% 0.26
41,8064€% -0.55
49,3839£% -0.9
3.772,93%-0,62
3.092,11%-0,71
9.476,81%-0,08
Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray Kemalpaşa Aktüel Web Tv’de Gazeteci Filiz Eroğlu’nun sorularını yanıtladı.
Yağışlar nedeniyle kirazda %70-80 oranında bir zarar olduğunu belirten Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray “Festival bu yıl ertelenebilirdi. Bu benim şahsi görüşüm. Bu da bölgedeki üreticilerden aldığım bilgi ve görüşler doğrultusunda. Gerçekten kötü bir sezon geçirdik. Çiftçinin yüzü gülmüyor. Böyle bir zamanda festival yapılması sebebiyle, neyin festivali yapılıyor diye söyleyen üreticilerimiz var.
“ÜRETİCİLERİMİZ % 70-80 ORANINDA HASAR İLE KARŞI KARŞIYA”
Hasat dönemindeki yağışların kirazda büyük kayıplar meydana getirdiğini ifade eden Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray “Kemalpaşa’da erkenci kirazlarımız toplam üretimin % 25’ine denk geliyor. Birde ihracata giden kirazlarımız var. Hasat dönemindeki aşırı yağışların etkisinden dolayı kirazlarımız çatladı. Bu sebeple hem iç piyasada hem ihracatta pazarını kaybetti. Üreticilerimiz % 70-80 oranında hasar ile karşı karşıya kaldı kimi bahçelerde kirazın tamamı etkilendi. Tabi üretici toplamadı. Toplama maliyetleri kurtarmadığı için toplamadı. İşçilik ücretlerinin yüksek olması, pazarın daralması kirazın dalında kalmasına neden oldu. İşçilerimizin bütün ümidi asıl kirazımız olan Ziraat 900’dü. Bu süreçte Tarım Bakanımız ile telekonferans ile bir bağlantı kuruldu, Kaymakamımız İhracatçılar Birliği Başkanımız, Tarım İl Müdürümüz ile toplantı yaptık. Erkenci kirazlardan görmüş olduğumuz zararları asıl kirazımız Ziraat 900 ile fiyatları dengeleyerek sezonu iyi bir şekilde kapatalım ümidiyle konuşuldu. Ancak erkencilerde olduğu gibi bu kirazlarımızda da aynı sorunla karşılaşınca kirazlarda çatlama ve çürümeler oldu. Bu dökülen kirazlar bizim üreticimizin alın teri. Üreticilerimiz beklentileri gerçekleşmedi. Üreticilerimiz sıkıntı içerisinde. Ovada kiraz hasadı bitti diyebiliriz. Şimdi yayla ve dağ kirazlarımızın hasatları olacak. İnşallah buralardaki üreticilerimizin yüzü güler. Üreticilerimiz borçlu bir şekilde sezona girdi. Kredileri var. Bu hafta içinde hasar tespitlerini yaparak bakanlıktan, gerekli kurumlarla görüşmeler yaparak borçların faizsiz ertelenmesi konusunda bir çalışmamız olacak” dedi.
“KİRAZ, TÜKETİCİYE GİDENE KADAR ÜÇE DÖRDE KATLANIYOR”
Kiraz işçilik ücretlerinin resmi olarak belirlenmesi konusunda yetkili olan kurum Ziraat Odalarıdır. Geçen yıl açıkladığımız fiyat üzerinden şöyle bir olay yaşadık. Hayatında bir tane ağaç dikmemiş, tarımın içinde olmayan kişiler açıkladığımız fiyatları eleştirdi. İşte bu paralara kiraz toplanır mı? Alın terinde gözünüz var diye. Bu üretimi yapabilmek için bazı dengeleri göz önünde tutmak gerekli. Bunlardan biri de toplama. En büyük maliyet işçilik. Bir tartışma yaşamıştık. Ama bu sene şuna bakıyorum. Bugün dışardan gelen işçiler, dayı başı dediğimiz servis ücretleri. Üreticiye maliyeti 420-450 Lira arasında. Kirazın kilosuna bakıyoruz. 30-40 lira. Erkenci kirazların dalında kalmasının en büyük sebeplerinden biride toplama maliyetlerinin kurtarmaması. Şimdi aynı kişiler neden devreye girmiyor bunu anlamıyorum. Yeni geçen sene işçiyi savunan kişiler bu sene üreticiye neden savunmuyorlar? Devletin açıklamış olduğu bir asgari ücret var. Bunun altında fiyat belirleme şansı yok. Onun üzerine bir fiyat açıkladık. 335 Lira. Bunun içinde ulaşım hariçti. Dışardan gelen işçiler var. Bunlarla ilgili bize ulaşan arkadaşlar soruyor ne yapabiliriz diye. Sonuçta üretici olarak bizde de eksiklik var. Yapılan bir iş var ve elde etmiş olduğunuz ürünün Pazar değeri de belli. Kirazın dalından kopuk Pazar tezgahına gelene kadar yarısı sadece işçiliği gidiyor. İlaç, mazot, gübre bunlar hariç. Kurtarmıyor. Tüketici gözüyle baktığımızda yüksek fiyatlar. Marketlerde 150-200 lira olan bu kiraz o raflara geldikten sonra daha yüksek fiyatlara alıcı bulmak zorunda. Tüketiciye gidene kadar üçe dörde katlanıyor. Ama üreticide bu yok. Üreticiye bu ürünü kaç liraya mal ettin diye soran yok. Bu konuda neler yapabiliriz konusunda yıllarca çalıştık. Kemalpaşa’da bu üretimi sürdürmek istiyorsak Kooperatifçiliği başarmalıyız. Üretici ile tüketici arasındaki makası daraltmalıyız.
“TESİSLER YAPILSAYDI ALTERNATİF ÜRÜNLER ÜRETİLİRDİ”
Meyve İşleme ve Soğuk Hava Deposu tesisleri konusuna değinen Oray “Biz 2019 seçimlerinde tüm belediye başkanı adaylarına parti ayrımı yapmadan projelerimizi sunduk. Bu projelerin Kemalpaşa’ya kazandırılması tarafındaydık. Bugüne baktığımızda bu tesis Kemalpaşa’da olmuş olsaydı Pazar değerini kaybetmiş olan kirazları alternatif ürün olarak değerlendirme şansımız vardı. Çöpe gitmezdi, bir şekilde üreticiye faydası olurdu. Üreticiye destek var mı? Yine yok”
“ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLMÜYOR”
Tarımın içinde olan üreticilerimiz ile konuşun ne kazanmışlar. Bazı kesimler Ziraat Odası Başkanı olayları biraz abartıyor diyebilir. Mazot, ilaç, gübre pahalı denilebilir. Biz bunları inkar etmiyoruz evet pahalı. Bölgesel olarak üreticilerin önünü açacak, destek olacak hizmetler yapmalıyız. Bugün ne diyoruz kuzey yarım kürenin ilk kirazı başka bölgelerde çıkıyor. Kemalpaşa’da üreticiler Kiraz’dan çıkmak üzere. Bölge yapısına ve toprağa uygun alternatif ürünlerle değiştiriliyor ya da bu araziler satılıyor. Hobi Bahçelerine dönüştürülüyor. Bunların hepsi tarım alanlarından gidiyor. Hobi Bahçeleri konusunda Tarım Müdürlüğümüzün bir tespit çalışması oldu. Gerekli mercilere bildirimler yapıldı. Ancak arkası gelmedi. Biz hobi bahçeleri konusunda yetkili merciler ile görüşmelerimizi gerçekleştirdik, takiplerini de yapıyoruz. Önlemler alınması ve kanun teklifi hazırlanması konusunda önerilerimiz ve görüşmelerimiz oldu”
“KOOPERATİF KONUSUNDA YERELDE DE, GENELDE DE DESTEK YOK”
Kooperatif konusunun büyük bir eksiklik olduğunu ifade eden Oray “Biz 2017’de kooperatif kurduk. 93 tane ortağımız var. Bu kooperatif madden ve manen yönetim kurulunun üzerine kalmış durumda. Yerelde de genelde de destek yok. Kirazı Kooperatif üzerinde Türkiye’nin her yerine götürme şansınız var. Büyükşehir Belediyesine de verilebilir. Baktığımız da Ödemiş’te ki üreticimize destek olmak için çuval çuval patates dağıtıldı. Karşıyaka Belediyesi de kiraz dağıtabilirdi. Ankara, İstanbul var buralarda kiraz dağıtılabilirdi. Hadi onu da geçtim. Hadi Bülent Oray olarak bana bir alerjiniz olmuş olabilir. Benim bu kurumun, kooperatifin başında kaldığımdan dolayı bir rahatsızlığınız da olabilir. Kemalpaşa’da Kiraz Çiçekleri Kooperatifi var diye biliyorum. Onun üzerinden de olur. Yeter ki üreticiye bir nebze destek olsun. Her ne şekilde olursa olsun ne taraftan olursa olsun desteklerin arttırılması taraftarıyım. Kooperatifin 93 üyesi var. Kiraz’dan geçimini sağlayan 3800 kişi var. Destek olunursa bu sayı artar. Birçok başarılı Kooperatif örneği var. Bu konuda destek bekliyoruz”
“BİZİM KAPIMIZ KAPANMAZ”
Kemalpaşa Belediyesi ile Kemalpaşa Ziraat Odası arasında bir sorun olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Oray “Benim kimseyle sorunum. Ben kişiye bakmam. Kişiyle aramda bir şey olmuş olabilir ama temsil ettiği makama saygımı gösteririm. Yardıma da koşarım. Et Entegre Tesisi, Meyve Kurutma Tesisi, Zeytinyağı Fabrikası olsun bunların hepsi bizim yıllar içinde Eski Tarım Müdürümüz Ali Bal ile birlikte hazırladığımız, çalıştığımız şeyler. Benim projelerim derdim bunları vermezdim. Verdim. Ne zaman isterseniz desteğe hazırım dedim. Bizim kapımız kapanmaz. Ama olmadı, olmuyor.
“NEYİN FESTİVALİ YAPILIYOR DİYE SÖYLEYEN ÜRETİCİLERİMİZ VAR”
3-4 Haziran tarihleri arasında Kemalpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen Kiraz Festivalinde, Ziraat Odası ile herhangi bir istişare ve iş birliği yapılmadığını ifade eden Oray “Organizasyonu yapan arkadaşları görmezden geliyorlar mı diyeyim Ziraat Odasını tanımamazlıktan mı geliyor diyeyim. Bize stant açma konusunda herhangi bir talep gelmedi. Sağ olsunlar hatırlamışlar, davetiye göndermişler. Festival bu yıl ertelenebilirdi. Bu benim şahsi görüşüm. Bu da bölgedeki üreticilerden aldığım bilgi ve görüşler doğrultusunda. Gerçekten kötü bir sezon geçirdik. Çiftçinin yüzü gülmüyor. Böyle bir zamanda festival yapılması sebebiyle, neyin festivali yapılıyor diye söyleyen üreticilerimiz var. Bildiğim kadarıyla festival için 1,5-2 Milyon Lira civarı bir bütçe Kemalpaşa’dan çıktı. Bölgemizde sulama kooperatifleri var. Tarım Bakanı üreticiye bir destek açıkladı. %50’si devlet tarafından karşılanacaktır diye. Bizim sulama kooperatifimizdeki kuyular elektrikle çalışıyor. Bu para buralarda harcanabilirdi. Çiftçiye destek olarak bölünüp harcanabilirdi. Daha hoş olurdu. Kemalpaşa’nın tanıtımı ile ilgili bir festival. Ama yıllardır Google’a Kemalpaşa yazdığımızda karşımıza Kemalpaşa tatlısı çıkıyor. Gönül ister ki arama yapıldığında Kemalpaşa kirazı çıksın. Ya da kirazla ilgili şu etkinlikler yapılmıştır diye çıksın. Ama maalesef eksiğimiz çok.
ERDOĞAN İÇİN HALİLBEYLİ’DE 6 KURBAN KESİLDİ