38,1019$% 0.06
43,6544€% -0.04
50,5534£% -0.36
4.064,68%0,07
3.327,23%-0,44
9.396,02%1,40
Salih Topuk yazdı…Şeker Bayramı mı? Ramazan Bayramı mı?
Kutladığımız bu bayramın adı ile ilgili internetten biraz araştırma yapayım dedim değerli okurlar. Malum toplumda şöyle bir değerlendirme oldu son zamanlarda; Şeker Bayramı diyenler şucu, Ramazan Bayramı diyenler bucu.
Okuduğum yazılarda Osmanlı döneminde, önce ‘’Şükür Bayramı’’ olan bu bayramın adı, sonraları bir okuma hatasından ‘’Şeker Bayramı’’ olmuş. Eski harfler ile (şın-kef-rı) şeklinde yazılan ‘’Şükür’’, kelimesinin yapılan hata ile ‘’Şeker’’ olarak okunması sonucu olduğu söyleniyor. Osmanlı döneminde Ramazan ayında Saray’dan, Yeniçeri Ocağına tepsilerle baklava gönderilmesi; oruç sonunda insanlara şeker ikram edilmesi, bayramda büyüklerinden harçlıklarını alan çocukların şekercilere koşması gibi sebeplerle de ‘’Şeker Bayramı’’ adının benimsendiği söylenmiş. Yani ‘’Şeker Bayramı’’ adı Osmanlı’dan geçmiş Cumhuriyet’e.
27 Mayıs 1935 tarihli resmi gazetede de Bayramın adı “Şeker Bayramı’’ olarak geçiyor. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra, 1981 yılında (17 Ağustos 1981 tarihli resmi gazetede) darbeci yönetim bayramın adına ‘’Ramazan Bayramı’’ demiştir.
Peki, Kur’an da, hadislerde ‘’Ramazan Bayramı’’ adına rastlanıyor mu? Kaynaklar bu soruya “hayır’’ cevabını veriyor. O zaman bayramın adını tartışmaya gerek var mı değerli okurlar? Dini Bayramların bizim toplumumuzda büyük önemi vardır. Bayramlar insanları birbirine yaklaştırır. Yardımlaşma ve dayanışmayı artırır. Dargınlıkları, küskünlükleri ortadan kaldırır. Dostluk ve kardeşlik duygularını güçlendirir.
Bayram günlerinde yaşlılar, hastalar, büyükler, fakirler, güçsüzler hatırlanmak ister. Bu günlerde ölmüşlerimizi anmak, onların mezarlarını ziyaret edip dua okumak sevaptır. Biz böyle inanırız.
Bayramın adı ne olursa olsun, Bayramınız kutlu olsun!
Salih TOPUK
Eğitim-İş Kemalpaşa Şube Başkanı
Röportaj: Mine Eslek Gayrimenkul sektörünün yeni dinamiği “Mines Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı”