38,2552$% 0.34
43,8333€% 0.15
51,0885£% 0.12
4.075,24%0,33
3.326,81%0,01
9.317,24%-0,84
Ülkemiz kiraz üretiminin önemli bir noktası olan ilçemizde girdi maliyetleri giderek artmakta çiftçimiz bu maliyetler ile gelecek yılı endişe ile düşünmektedir.
Üretim sezonu içerisinde ilaçlama, gübreleme, budama, toprak işleme, sulama ve yabancı ot mücadelesi gibi konularda insan gücü ve hammaddeye ihtiyaç duyan çiftçimiz artan maliyetleri karşılayamamakta ve üretimin sürdürülebilirliği gün geçtikçe sıkıntıya girmektedir. Tüm bunların yanında 2023 yılı kiraz hasadı sırasında yaşanan yağışlar ve ani sıcaklık değişimleri nedeniyle meyvelerde çatlamalar ve fungal hastalıklar meydana gelmiştir. Hasar oranı %20 ile %80 arasında değişmiştir.
Hastalıkların etkili olduğu arazilerde hasat zorluğu nedeniyle hasat verimliliği azalmış yevmiye tutarının toplanan ürünü karşılamadığından kirazlar dalında bırakılmıştır. Hasat yapılmaya devam edilen arazilerden elde edilen kirazlar da ise fungal etmen sporlarının kalıntısı bulunması riski, taşıma ve pazarlama sırasında meydana gelebilecek zararlar nedeni ile bazı firmalar pazardan çekilmiş bazı firmalar ise ürün fiyatlarını aşağıya çekmiştir.
Bu zor koşullar altında üretime devam eden çiftçimiz ürününü pazara götürdüğünde de sorunları devam etmektedir. Gün gün değişen ürün fiyatları, taban ve tavan fiyatlarının belirlenmemesi, satış noktalarının kontrolsüzlüğü ve denetimsizliği ile karşılaşan çiftçimiz kısa raf ömrüne sahip ürününü satmak mecburiyetinde olduğundan düşük fiyatlarla karşı karşıya kalmaktadır.
Çiftçimizin yaşadığı bu sıkıntılı süreçte çiftçimize destek olmak ve sesini duyurmak adına ilçe tarım müdürlüğümüzden aldığımız hasar raporunu, odamız bünyesinde çalışan Ziraat Mühendislerinin oluşturduğu hasar raporunu, Ören sulama birliğinden aldığımız hasar raporunu içeren aynı zamanda mevcut kredilerin ertelenmesi, faizsiz 3 yıl geri ödemeli tarımsal kredi, TARSİM poliçelerinin 1 sefere mahsus devlet tarafından ödenmesi, tarımsal elektrik borçlarına ödeme kolaylığı, örtü altı file sistemi don pervanesi dona karşı sisleme bodur ve yarı bodur fidan temini kurutulmuş meyve ve konsantre ürün yapımına yönelik kooperatifler üzerinden tesis yapımı için faizsiz kredi verilmesi gibi çözüm içeren taleplerimizi Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı’ya, bölgemiz milletvekillerine, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’a, ilçemiz kaymakamına, ilçemiz belediyesine teslim ettik.
İlettiğimiz sorunların ve çözüm önerilerimizin dönüşlerini takip ediyor çiftçimizin zor zamanlar geçirdiği bu süreçte atılacak adımların önem arz ettiğini düşünüyorum.
KEMALPAŞA’DA 100. YIL COŞKUSU