38,2552$% 0.34
43,8333€% 0.15
51,0885£% 0.12
4.075,24%0,33
3.326,81%0,01
9.317,24%-0,84
Psk. Bengisu Tatar Yazdı…
Bazı kişiler kendilerine karşı duyulan ilginin artması ve yaşamlarını daha dramatik göstermek adına belli girişimlerde bulunabilirler. Literatürde munchausen sendromu olarak adlandırılan bu sendrom yaygın olarak toplumda kendini göstermese de, karşımıza çıkabilecek önemli bir sendromdur.
Munchausen sendromu, yapay bozukluk adı ile de adlandırılan nadir bir zihinsel bozukluktur. Kişinin tıbbi yardım almak, ilgi çekmek ve sempati kazanmak için kendisini hasta olmuş gibi gösterdiği bir rahatsızlıktır. Bu kişiler hasta olduklarına ikna edebilmek ve gerçek bir hastaymış gibi gözükmek için kendilerine zarar vermekten çekinmezler, yalan söyleyebilirler ayrıca çevresindeki kişileri manipüle edebilirler. Munchausen sendromu olan kişiler tüm bu davranışları çevresindeki kişilerin ilgisini görebilmek adına gerçekleştirirler. Kendilerini acındırabilmek için eylemlerde bulunurlar. İnandırıcı olabilmek, çevresine kesin bir hasta imajı vermek için bazı bölgelerine kesik atabilirler, bölgesel yanıklar oluşturabilirler, kendilerini zehirleyebilirler. Tıbbı testlerde manipülatif olup yanlış sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilirler. Munchausen sendromu olan kişilerde meydana gelen semptomlar çoğunlukla fiziksel hastalıklarla ilişkilidir. Bu sendrom hakkında bilinmesi gereken en önemli nokta, kişinin gerçek bir ağrı çekmemeleridir.
Munchausen sendromuna sahip kişiler oldukça zeki ve ikna edici olabilir. Olmayan dramatik ve tutarsız hastalıklar, problemler yaratabilirler. Vücutlarında çoklu belirgin yara izleri bulunabilir. Bu kişiler tıbbi konuda oldukça bilgili ve tedavi yöntemlerine de hakimlerdir. Belirsiz ve tutarsız semptomlara sahip bu kişiler, istediklerinde farklı adlarla hastane ve doktorlardan tedavi alma yoluna başvurabilirler.
Munchausen sendromu yaşayan kişiler sahte ve abartılmış semptomlarla sık sık sağlık kurumlarına başvururlar. Yabancı maddeler kullanarak da vücuduna zarar verecek eylemlerde bulunurlar. Tıbbi personeli aldatma eğilimine girerek yaşadıkları sahte hastalık semptomlarını güçlendiririler. Kişiler gereksiz cerrahi müdahaleler ve tıbbi prosedürler için ısrarcı olabilirler.
Munchausen sendromu bozukluğuna sahip kişilerin semptomun ortaya çıkışının kesin bir bilgisi olmasa da, sendromu yaşayan kişiler için psikolojik faktörler ve travmalar tetikleyici faktörler arasındadır. Sendromu yaşayan kişilerin tutarsız, dengesiz ve manipülatif karakter ve yaklaşımları nedeni ile teşhis edilmesi zor bir hastalıktır. Munchausen sendromuna sahip kişiler herhangi bir fiziksel neden göstermiyorsa, yaşanılan hastalık durumunun kendi kendine geliştiği görülüyorsa, kişi ; işin uzmanlarına , bir psikolog veya psikiyatriye yönlendirilmelidir. Munchausen sendromuna yakalanan kişilerin temelde yatan problemi psikolojik olarak kabul edilir ve tedavisi psikoterapidir. Aile üyeleri tedavi sürecine dahil edilebilir bu da destek ve anlayış sağlama konusunda önemli rol oynar. Munchausen sendromuna sahip bireylerin benzer deneyimlere sahip kişilerle destek gruplarına katılması diğer bireylerle bağlantı kurması duygusal destek sağlama ve sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirme imkanı sağlayabilir.
Munchausen sendromu yaşayan kişilerin tedavi süreci, kişilerin bulundukları durumlarının karmaşıklığına ve isteğine bağlı olarak değişebilir. Munchausen sendromu tedavisi, sabır, anlayış ve uzmanlar eşliğinde uzun vadeli bir çaba gerektirmektedir.
MUNCHAUSEN SENDROMU