38,0118$% 0.25
42,0687€% 0.02
49,8377£% -0.03
3.805,18%0,24
3.111,49%-0,09
9.484,26%-0,41
Avukat Burcu Çalışkan Yazdı…
“İş sözleşmesini istifa ederek sonlandıran işçi işverenden kıdem tazminatı talep edebilir mi? ” sorusu uygulamada sıkça karşılaştığımız soruların başında gelmektedir. Birçok işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilme hakları varken maalesef bu hakları bilmedikleri için işverene karşı işten ayrılma iradelerini istifa olarak açıklayarak işten ayrılmaktadırlar. Burada işçi ne yazık ki bir hata yapmaktadır. İşçinin iş sözleşmesini haklı nedenlerle feshedebilme imkanı varsa işçi mutlaka iş sözleşmesine haklı nedenlerle feshettiğini beyan ederek işten ayrılmalıdır. İşten ayrılan işçinin işverene yapacağı fesih bildiriminde çok dikkatli olması ve işten ayrılma iradesini doğru açıklaması gerekmektedir.
İşçi, işten ayrılır iken yazılı bildirimde bulunmak zorunda olmayıp fiili olarak da iş sözleşmesini feshederek işten ayrılabilecektir. İşçi haklı nedenlerle işten ayrıldığı iddiasında ise ispat yükü altında olduğunu unutmamalıdır. Burada tarafımızca tavsiye edilen işçinin noter yoluyla iş akdini feshettiğini işverene bildirmesidir.
İşçinin haklı sebepleri varken işverene karşı hiçbir sebep belirtmeden istifa ediyorum diyerek veya yazarak işten ayrılmışsa bu durumda maalesef işverene karşı kıdem tazminatı talebinizde sorun yaşamanız kuvvetle muhtemel. Yani işçi iş sözleşmesini yazılı olarak feshediyorsa ve haklı sebepleri varsa istifa kelimesini kullanmamalıdır Zira istifa halinde genel kural olarak işçi kıdem tazminatı alamayacaktır. Kıdem tazminatıyla ilgili en yaygın bilinen husus bu olmakla birlikte eksiktir.
Hiçbir geçerli nedeni yokken kendi isteğiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatı alamazken bunun 3 istisnası vardır. Sırasıyla bu nedenler şunlardır:
1-Öncelikle emeklilik şartlarını yerine getiren işçiler işten ayrılarak kıdem tazminatını almaya hak kazanabilirler.
2-Aynı zamanda kadın işçiler evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrıldıkları zaman kıdem tazminatı alabilirler.
3-erkek işçiler de askere giderken bir yıl içinde işten ayrıldıkları zaman kıdem tazminatı alabilirler.
Sonuç olarak ; Temelde istifa durumunda işçilerin kıdem tazminatı alamayacağı sabit olmakla birlikte, kanun koyucu işçi lehine yorum ilkesi çerçevesinde yukarıda belirttiğimiz hallerde kıdem tazminatına hak kazanılması imkan vermiştir.
SAADET PARTİSİ’NDEN DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI