Yönetmelik gereği, 31 Aralık 2022 tarihine kadar çipleme işlemi yaptırmayan hayvan sahiplerinin evcil hayvanlarına tedavi yapılamayacak. Konu ile ilgili olarak Kemalpaşa Nif Veteriner Kliniği sahibi, Veteriner Hekim Alaattin Arık, düzenleme ile evde beslenen kedi, köpek ve gelinciklerin Türkiye genelinde kayıt altına alınacağını ve düzenleme ile hayvanların daha sağlık ve uygun koşullarda bakımların yapılacağını söyledi. Arık, “Aslında bu yeni bir uygulama değil. Biz kliniğimizde 2005 den beri bu uygulamayı gerçekleştiriyoruz. Yeni olan bu işlemin artık bir yasal dayanağı olması ve zorunlu hale getirilmesi. Esasında bu uygulamayı destekliyoruz veteriner hekimler olarak. Bu uygulama sayesinde, gösteriş amaçlı hayvan sahiplenen ve bir süre sonra bunları sokaklara bırakan kişilerin önüne geçilebilecek. Türkiye’nin her yerinde petinize yapılan tüm tedavi işlemleri Bakanlığın bilgi ağında görüntülenebilecek. Şu anda biraz durum karmaşık olsa da ilerleyen dönemde faydasını göreceğimiz bir uygulama.” dedi.
3 Saniye Sürüyor
Çip takılma operasyonu ile ilgili de bilgi veren Arık, “Aslında operasyon denemez. Bakanlık tarafından verilen Enjeksiyon içindeki çip’i direk hayvanın deri altına enjekte ediyoruz. Bu işlem çok kısa sürmekte. Daha çok sisteme bilgi girişi vakit alan tarafı. Çünkü bu sisteme çok detaylı bilgileri giriyoruz. Hayvan sahibinin kişisel bilgilerini alıyor. Buradan altını çizmekte fayda var. Kişisel verilerin toplanması ile ilgili kanun gereği hayvan sahibinden bu bilgileri kendi rızaları ile verdiklerine dair bir belge imzalamalarını istiyoruz. Bu bilgileri olmadan zaten sisteme bir giriş yapmıyoruz. Bu sebeple pet sahiplerinin veya olmak isteyenlerin bu duruma dikkat etmelerin de fayda var. Çünkü bunlar kişiye ait özel bilgiler ve vermek zorunluluğu yok. Ancak eğer ki işlem yapılacaksa bu bilgileri sisteme girmek amacıyla vermeye mecburlar.
GPS Özelliği Yok
Pet hayvanlarına takılan çipler ile ilgili doğru bilenen yanlışlar olduğunu da ifade eden Arık, “En büyük yanlık bu çiplerin bir sinyal yaydığı ve hayvanların kayıp olduğu zaman bulunabileceği yönündeki inanış. Bu çiplerin bir GPS özelliği yok. Bunun altını ısrarla çizmek istiyorum. Yani hayvanınız kayboldu veya çalındı diyelim. Siz bir yazılım ile bu hayvanın nerede olduğunu bulmazsınız. Bu çip sadece içinde bir numara barındırmakta. Yani bizdeki kimlik numarasının deri altına koyulmuş hali diyebiliriz. Bu bakından hayvan sahiplerinin, nasıl olsa çipli kedim köpeğim. Kaybolsa da bulurum tarzında bir yaklaşım içine girmemeleri ve buna göre önlem almalarını şiddetle tavsiye ediyorum.
İşlem Ücreti 200 TL. Son Gün 31 Aralık 2022
Yapılacak işlem için Bakanlık ve İzmir Veterinerler Odası tarafından belirlenen işlem ücretinin İzmir genelinde 200 TL. olduğunu belirten Arık, “Türkiye’nin farklı illerinde bu fiyat farklılık gösterebilir. Ancak İzmir’de Bakanlık ve Veterinerler odası tarafından belirlenen çipleme ücreti 200 TL. bu fiyata pasaport, çip ve takım ücreti dahil. Burada altını ısrarla çizmekte fayda var. Biz millet olarak bu tür işlerimizi genelde hep sona bırakırız. Özellikle Aralık ayında büyük bir yoğunluk olacağını düşünüyorum. Bu sebeple pet sahiplerinin işlemlerini son güne bırakmamalarını ve bu sebeple mağdur olmamalarını tavsiye ediyorum” dedi.