Ülkemizin sanayileşme sürecinde çok önemli görevler üstlenen, tarımsal sanayi ve boya başta olmak üzere birçok sektörün kurulmasında, birçok ilkin kazandırılmasında öncülük yapan, topluma katkısıyla ülke kalkınmasına hizmet eden, vizyonuyla, girişimciliğiyle, kazandırdığı eserlerle, Türkiye sevdasıyla örnek bir iş insanı olan duayen sanayici Selçuk Yaşar, İzmir Karşıyaka’daki Beşikçioğlu Camii’nde öğle vakti kılınan cenaze namazıyla son yolculuğuna uğurlandı.
1997 yılında “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile onurlandırılan Selçuk Yaşar’ın Türk bayrağına sarılı tabutu, camiye Yaşar Topluluğu çalışanlarının omuzlarında getirildi.
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Milletvekilleri, İlçe Belediye Başkanlarının katıldığı törende Selçuk Yaşar’ın kızları; Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar ve Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, torunları, damadı Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, taziyeleri kabul etti. Törene ayrıca Yaşar Holding ve Yaşar Topluluğu Şirketleri Yönetim Kurulu Üyeleri, Yaşar Holding İcra Başkanı, Yaşar Topluluğu yöneticileri, çalışanları, bayileri, iş ortakları, emeklileri ve eski çalışanları, Yaşar Üniversitesi Rektörü, öğretim üyeleri ve öğrencileri, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı okullarından öğrenciler ve öğretmenler, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı, yöneticileri ve taraftarları, kurulmasına öncülük ettiği sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Oda ve Dernek Başkanları, iş, siyaset ve spor camiasından çok sayıda kişi ile İzmir halkı katıldı. Yaşar Topluluğu çalışanları, Selçuk Yaşar’ı kırmızı karanfillerle uğurladı.
Camide son görevin yerine getirilmesinin ardından merhum Selçuk Yaşar’ın naaşı, Karşıyaka Soğukkuyu Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verildi.
Çelenk kabul edilmeyen cenaze töreninde arzu edenlerin Türk Eğitim Vakfı’na (TEV) bağışta bulunması rica edildi.
Yaşar Topluluğu’nun Kurucusu ve Onursal Başkanı Selçuk Yaşar
Selçuk Yaşar, 1925 yılında dünyaya geldi. Orta ve lise öğrenimini Saint Joseph’te, üniversite öğrenimini bugünkü adıyla Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde tamamladı. 1945 yılında, Durmuş Yaşar Müessesesi’nde çalışarak iş yaşamına başladı.
Selçuk Yaşar 1954 yılında Zuhal Krom ile evlendi. Çiftin, Feyhan, Selim ve İdil olmak üzere üç çocuğu dünyaya geldi.
Selçuk Yaşar’ın, girişimci, yeniliğe açık yapısı, farklı düşünmesi, şirketleşme ve sanayi konusunda ürettiği fikirleri, babası ve ailesiyle birlikte Türkiye’nin ilk boya üretimi ve markası DYO’nun kurulmasında önemli rol oynadı. Ülkemizde yabancı sermaye ortaklığıyla kurulan ilk şirketlerden olan DYOSAD, inşaat boyalarının ardından sektörünü geliştirecek sanayi boyaları ve matbaa mürekkeplerine yatırım yaptı. DYO, Selçuk Yaşar’ın vizyonuyla yaratılan istihdam, üretilen kaliteli ürünler, çalışanların gelişimine verilen önem, sektöre kazandırılan bayilik sistemi ve iş ortaklarıyla kurduğu güçlü bağlar ile Türkiye’nin öncü ve lider kurumlarından biri haline geldi ve Yaşar Topluluğu’nun kuruluşuna giden yolda atılan ilk adım oldu.
Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin öncüsü olan Selçuk Yaşar, et ve süt hayvancılığının geliştirilmesi amacıyla birçok önemli projeyi hayata geçirdi. 1970’li yılların zor koşullarında Türkiye’nin kalkınmasındaki en temel ihtiyacın tarıma dayalı sanayinin gelişmesi olduğuna inandı. 1973’te Pınar Süt’ün kuruluşu, ülkenin gelişimine, Selçuk Yaşar’ın sürdürülebilir değer yaratma çabası ile yeni sektörlerin doğmasına, yeni iş alanları yaratılmasına, sektörün gelişmesine katkı sağladı ve Pınar Süt, Türkiye için bölgesel ve toplumsal kalkınma modeli oldu. Birbirine bağlı bu sektörlerin gelişimi, aynı zamanda ülkenin tarım ve hayvancılığının da gelişimi demekti. Selçuk Yaşar, yem ihtiyacını karşılama, nitelikli yemler üreterek hayvan verimini artırma amaçlarıyla yem ve besicilik faaliyetlerine yatırım yaptı. Girişimci ruhuyla yine bir ihtiyacı görerek Pınar Et’i kurdu.
1970’li yılların başında Çeşme’nin turizm potansiyelini görerek büyük bir turizm yatırımına imza attı ve ilk beş yıldızlı tatil köyü Çeşme Altın Yunus’u hizmete açtı.
Selçuk Yaşar, kültür balıkçılığının önemine ve toplumun protein ihtiyacının balık üretiminin artışıyla desteklenmesi gereğine inanarak sektörün doğuşuna öncülük yaptı. Entegre hindi üretim tesisi de hayvancılık sektörüne yapılan değerli yatırımlardan biri oldu.
Kurumsallaşmaya ve sürdürülebilirliğe çok önem vererek şirketlerinin “Bilim Birlik Başarı” ile yönetilmesini ilke edinen Selçuk Yaşar’ın ülkenin iyi eğitim almış gençlerle büyüyeceğine ve gelişeceğine olan inancı ile üniversite kurma hayali, 2001 yılında gerçekleşti. Yaşar Üniversitesi, on bine yakın öğrencisi ve akademisyenleri ile ulusal ve uluslararası alanda öne çıkan üniversitelerden biri olma yolunda ilerliyor.
Kurduğu şirketler, vakıflar ve üniversite ile ülkemize sayısız eser kazandıran Selçuk Yaşar, 2004 yılında Yaşar Topluluğu Onursal Başkanı oldu.
SİVİL TOPLUM GÖNÜLLÜSÜ
Selçuk Yaşar, toplumun ve ülkenin iyiliği için birlikte hareket etmenin önemini bilerek geleceğin Türkiye’sini şekillendiren, toplumun sorunlarına duyarlı ve her zaman çözüm için gönüllü bir sanayici ve vatandaş oldu.
TÜSİAD’ın kuruluşunda ve ilk yönetim kurulunda Türkiye’nin önde gelen sanayici ve iş insanlarıyla birlikte sorumluluk aldı.
Süt, et ve gıda sanayilerinin gelişmesine, yurt dışında tanıtılmasına katkı sağlamak amacıyla SETBİR’in (Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği) kurulmasına öncülük etti.
Ege Bölgesi’nde sanayici ve iş insanlarının önderliğinde, sanayi ve ticaretin büyümesi, küresel düzeyde bir gelecek ile toplumsal refahın artırılması amaçlarıyla ESİAD’ın (Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği) kuruluşuna öncülük etti, Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığı’nı yaptı.
Türkiye’de boya sanayiinin gelişimini desteklemek üzere sanayicilerle bir araya gelerek BOSAD’ın (Boya Sanayicileri Derneği) kurucularından oldu.
Selçuk Yaşar, insana, insanlar için üretmeye, değer yaratmaya her zaman önem verdi.
Sanayici ve aydın kişilerin sadece ekonomik kalkınmaya değil, toplumsal kalkınmaya da önem vermesi ve katkıda bulunması gerektiğine inandı. Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı ve Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı ile toplumsal alanda yatırımlar yaptı.
Gençlik dönemlerinde aktif spor yapan Selçuk Yaşar, üyesi ve başkanı olarak en büyük destekçisi olduğu Karşıyaka Spor Kulübü’nün Onursal Başkanı’ydı.
Selçuk Yaşar duyarlı bir iş insanı olarak çeşitli konularda kitap ve makale yazarak fikirlerini paylaştı. Tecrübelerden ders çıkarmanın ve eğitimin gereğini hep vurguladı.
Kurum içi ve kurum dışı birçok yayının çıkarılmasına öncülük eden Selçuk Yaşar, yayıncılığa 1961 yılında “DYO’dan Haberler” dergisi ile başladı. Daha sonra uzun yıllar “Bilim Birlik Başarı” dergisini yayınladı. Ege Ekspres Gazetesi, Gazete Ege, Devir Dergisi gibi yayınlar da çıkaran Selçuk Yaşar, güçlü bir iletişimciydi.
İLHAM DOLU YAŞAM
“Bilim Birlik Başarı” ilkesiyle, ülke sevdasıyla Türkiye’yi sayısız ilklerle buluşturan Selçuk Yaşar’ın yaşamı hepimiz için kıymetli örnekler ve ilhamla dolu. Selçuk Yaşar, şirketlere, vakıflara, kuruluşuna öncülük ettiği sivil toplum kuruluşlarına, toplumda dokunduğu insanların yaşamına yenilikçi, araştırmacı, yapıcı, vizyoner, girişimci ve öncü kişiliğiyle değer kattı.
Danimarka İzmir Fahri Konsolosluğu yapan, Danimarka Kraliçesi tarafından “Üstün Hizmet Nişanı”na layık görülen Selçuk Yaşar’a, Ege Üniversitesi Senatosu ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Senatosu tarafından “Fahri Doktora” unvanı verildi.
Selçuk Yaşar, 1997 yılında ülke ekonomisine ve topluma katkıları sebebiyle “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile onurlandırıldı.