EKMEKÇİOĞLU: 2025, YANGINLA MÜCADELE YILI OLARAK İLAN EDİLMELİ
02.07.2025
EKMEKÇİOĞLU: ‘2025, YANGINLA MÜCADELE YILI İLAN EDİLMELİ’
Yangın sektörünün duayen ismi Rafet Ekmekçioğlu, ‘2025, Yangınla Mücadele Yılı’ olarak ilam edilmeli vurgusu yaparken hazırladığı eylem planını paylaştı.
Ülkemizin dört bir yanındaki yangınlar, tarifi çok zor olan kayıplara neden olurken yangın söndürme sektörünün duayen ismi Rafet Ekmekçioğlu, 2025 yılının yangınla mücadele yılı olarak ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
‘Bolu-Kartalkaya’daki yangın faciasında yitirilen canların acısı halen tazeyken başlayan orman yangınlarının boyutlarının ürkütücü olduğunu kaydeden Ekmekçioğlu, ‘Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde 2015-2024 yılları arasında yıllık ortalama 2 bin 732 yangın meydana gelirken, bu yılın sadece ilk yarısında bin 89 yangın kaydedildi’ vurgusu yapan Ekmekçioğlu, ‘Son yangınlarda binlerce hektar ormanlık alanımız yok oldu. Başka bir Neredeyse bir ilçemizin tamamını kaybettik. Bolu’daki otel yangınında 78 canımız gitti. Geçen yıl 720 farklı endüstriyel tesisimiz yandı. Tekstil, ağaç-mobilya ve metal tesisleri ilk üç sırayı paylaştı. Yangınlarda canlarını kaybeden vatandaşlarımızın oranında yüzde 20 oranında artış gözlemlendi. Artan bu rakamlar ülke olarak yangınla daha bilinçli bir şekilde mücadele etmemiz gerektiğini gösteriyor’ dedi.
ÜLKEMİZİN YÖNETMELİK EKSİĞİ YOK
‘Her şeyin başı eğitim’ saptamasında bulunan Ekmekçioğlu, ‘Devlet, gerekli yasal düzenlemeleri yapar, denetler ve yangınla mücadele konusunda gerekli önlemleri alır. Yaşamını yangın söndürme sistemlerine adayan ve bu konuda dünyanın en büyük işletmelerinden birini İzmir’de kuran biri olarak söylüyorum ki, ülkemizin yönetmelik anlamında eksiği yok. Ancak denetleme ve eğitimde önemli eksiklerimiz göze çarpıyor. Bunun çözümü de 2025 yılını çok geçmeden ‘Yangınla Mücadele Yılı’ olarak ilan ederek top yekün bir organizasyon kurmamızdır. Yangın önlenemeyecek bir doğa olayı değildir. ‘Deprem Dede’ lakaplı Rahmetli Ahmet Mete Işıkara (Deprem değil bina öldürür) demişti. Bu cümle yıllarca ülkemizin sloganı gibi oldu. Şimdi buna ek yapma zamanı geldi ‘Yangın değil ihmal öldürür’. Çünkü; yangın dediğimiz şey inanın çok basit bir nedenle başlıyor. Ne yazık ki yangınların yüzde 90’a yakınının kişisel ihmal ve bilinçsizlikten kaynaklanıyor. Sigara izmariti, söndürülmemiş mangal, bakımsız elektrik tesisatı. İşte bunlar gibi küçük dikkatsizlikler, büyük felaketlere dönüşüyor’ diye konuştu.
YANGINLA MÜCADELE MİLLİ MÜCADELEDİR
Ekmekçioğlu, A Yangın Ailesi olarak İzmir’deki yangınlarla mücadele eden ekiplere sahada aktif destek verdiklerini, ayrıca ekipman sağlayıp iş birliği yaptıklarını belirterek , ‘Yangınla mücadele, doğayı ve geleceğimizi koruma adına bir millî mücadele meselesidir" dedi ve hazırladığı eylem planını paylaştı:
‘Mevcut binalarda Yangın Korunma Yönetmeliği’nin uygulamadaki etkinliğinin artırılması ve yangın yönetmeliği hakkında kamuoyunda bilinç düzeyinin yükseltilmesi sağlanmalı. AFAD, itfaiye ve ilgili kurumlar iş birliğinde, arama-kurtarma ve yangınla mücadele gönüllü ekipleri kurulmalı, bu kişilere gerekli yangın önleme ve söndürme eğitimleri verilmeli. Yangınla mücadelede çalışacak gönüllü vatandaşlara çeşitli teşvikler (elektrik, su, telefon faturalarında indirim gibi) sağlanarak daha geniş katılım sağlanmalı. Gönüllülük esaslı bu çalışmalar, bireylerin çevrelerinde yaratacağı farkındalıkla halkımızın yangın bilincinin oluşmasına katkı sağlayacak. Otel, konaklama tesisleri, kamu binaları, sanayi bölgeleri ve toplu konut alanlarında yangın güvenliği eğitimleri düzenlenmeli. Özellikle yaz aylarında ve yangın riski yüksek orman köylerinde önleyici denetimler ve tedbirler artırılmalı; yerel halkla birlikte koordineli olarak yangın önleme eğitimi ve tatbikatlar yapılmalı. Yazılı ve görsel medya ile sosyal medya platformlarında kamu spotları, eğitim içerikleri ve bilgilendirme çalışmaları yaygınlaştırılmalı. Üniversiteler, gençlik merkezleri ve sivil toplum kuruluşları üzerinden duyarlılığı artırmaya yönelik etkinlikler düzenlenmeli. İlk, orta ve lise düzeyindeki okullarda yangın temalı resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarıyla farkındalık oluşturulmalı. 2025 yılı kapsamında kamu kurumları ve yangın sektör temsilcileri ile iş birliği içerisinde çalıştaylar, sempozyumlar, fuarlar ve sergiler düzenlenerek daha bilinçli bir toplum inşa edilmeli.’